Viineripirukad (kodus valmistatud lehttaignaga)

Jaga retsepti kellelegi, kes seda valmistada võiks:

viineripirukad kodus valmistatud lehttaignaga

Köök: Eesti köök
Kogus: 12–16 pirukat
Valmistusaeg: 1 h 15 min (sh taina valmistamine ja jahutamine)
Käik: Suupiste / Lõunaeine
Valmistusviis: Küpsetamine
Sobivus: Laktoosivaba võimalus · Võimalik kohandada gluteenivabaks


🛒 Koostisosad

Lehttaina jaoks:

  • 250 g jahu (soovi korral gluteenivaba jahusegu)
  • 200 g külma võid või margariini (laktoosivaba vajadusel)
  • 1 tl soola
  • 120 ml külma vett
  • (soovi korral 1 tl äädikat – aitab tainast siduda)

Viineripirukate jaoks:

  • 6–8 viinerit (nt klassikalised, kana- või veganviinerid)
  • 1 muna (määrimiseks)
  • (soovi korral) seesamiseemneid, riivjuustu või mooniseemneid kaunistamiseks

👨‍🍳 Valmistamine

  1. Valmista lehttainas:
    Sõelu jahu ja sool kaussi. Lisa tükeldatud külm või ja näpi jahuga segamini. Lisa vesi (ja äädikas), sega ühtlaseks taignaks. Ära sõtku üle! Vormi lapikuks kettaks ja jahuta vähemalt 30–60 minutit külmkapis.
  2. Rulli ja voldi (kihtideks):
    Rulli tainas jahusel laual ristkülikuks. Voldi kolmandikeks nagu kirjapaber. Keera 90 kraadi ja korda voltimist 2–3 korda. See loob kihilise struktuuri.
  3. Viinerid:
    Lõika viinerid sobivaks, olenevalt soovitud piruka suurusest.
  4. Vormi pirukad:
    Rulli tainas 2–3 mm paksuseks, lõika ristkülikud. Keera ümber viineri ja suru servad kinni. Aseta küpsetuspaberiga kaetud plaadile.
  5. Määri ja kaunista:
    Määri pirukad lahtiklopitud munaga, soovi korral puista peale seemneid või riivjuustu.
  6. Küpseta:
    Küpseta 200 °C ahjus 15–18 minutit, kuni pirukad on kuldpruunid.
  7. Serveeri:
    Lase veidi jahtuda ning naudi! Sobivad hästi ka järgmisel päeval.

🍽️ Toitumisväärtus (1 pirukas, ligikaudne)

Toitaineline infoKogus
Energia~140 kcal
Valk~4 g
Rasv~9 g
Süsivesikud~11 g

🔄 Kohandamisvõimalused

Vajadus/EelistusKohandusidee
GluteenivabaKasuta gluteenivaba jahusegu
LaktoosivabaKasuta laktoosivaba margariini ja viinereid
VeganlikAsenda viiner veganalternatiiviga ja väldi muna
MaitseüllatusLisa sinepit või ketšupit taina sisse enne rullimist

💡 Nipp

Kodune lehttainas püsib sügavkülmas 1–2 kuud – valmista ette topeltkogus, et kiirel hetkel oleks alati valmis tainas võtta. Ka valmis küpsetised sobivad hästi külmutamiseks.


❓ Kas teadsid, et?

Viineripirukad on üks klassikalisi Eesti peolaua hitte, mille juured ulatuvad nõukogudeaegsesse kokandusse. Samas sarnaseid viineritaignarulle leidub üle maailma – näiteks USA-s on need tuntud kui “pigs in a blanket”. Eestis on need laste seas armastatud just oma lihtsuse ja nostalgilise maitse tõttu, aga hea tainaga võib neist saada ka gurmeesuupiste.


Jaga retsepti kellelegi, kes seda valmistada võiks:

Leave a Comment

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

Scroll to Top