Ungari meepräänikud

Jaga retsepti kellelegi, kes seda valmistada võiks:

ungari meepräänikud

Köök: Ungari köök
Kogus: 1–2 inimest
Valmistusaeg: 45+ minutit
Käik: Magustoit
Valmistusviis: Küpsetamine
Sobivus: Taimne (sisaldab muna ja mett, kuid ilma piimatoodeteta)


🛒 Koostisosad

  • 700 g nisujahu
  • 200 g mett
  • 250 g tuhksuhkrut
  • 1 sl söögisoodat
  • 50 g toiduõli
  • 4 suurt muna
  • 1 tl piparkoogimaitseainet või mixed spice vürtsisegu

👨‍🍳 Valmistamine

  1. Taigna valmistamine
    Klopi munad tuhksuhkru, maitseainete ja soodaga ühtlaseks.
    Kuumuta potis mesi ja õli läbi (ära lase keema). Sega korralikult.
  2. Osade ühendamine
    Lisa meesegu munasegule ja sega läbi. Lisa vähehaaval jahu, kuni saad pehme ja elastse taina (mitte liiga kõva).
  3. Seismine
    Pane tainas õhukindlasse nõusse ja lase seista vähemalt üle öö külmikus (võib ka kauem, isegi nädala).
  4. Kujundite vormimine
    Järgmisel päeval sõtku tainas läbi, rulli 3–4 mm paksuseks ja lõika piparkoogivormidega kujundeid. Aseta need küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile.
  5. Küpsetamine
    Määri präänikud rõõsa koorega, et need jääksid läikivad. Küpseta 180 °C ahjus 8–10 minutit. Ära lase pruuniks minna.
  6. Kaunistamine
    Võta ahjust välja ja keera präänikud tagurpidi, et pind jääks ühtlane.
    Sega glasuuriks 1 munakollane, 1 sl piima ja soovi korral toiduvärvi. Pintseldatud präänikud pane korraks 140 °C ahju.
    Jahuta ja kaunista suhkruglasuuriga.

🍽️ Toitumisväärtus (ligikaudne 1 prääniku kohta)

Toitaineline infoKogus
Energia~90 kcal
Valk~2 g
Rasv~2,5 g
Süsivesikud~16 g

🔄 Kohandamisvõimalused

Vajadus / EelistusKohandusidee
VeganAsenda mesi siirupiga ja munad taimepõhise asendajaga (nt aquafaba).
TervislikumKasuta täisterajahu ja vähenda suhkrut.
Vürtsisem maitseLisa rohkem piparkoogimaitseainet või kaneeli.

💡 Nipp

Tainast võib külmkapis hoida isegi nädalaid – mida kauem seisab, seda paremaks maitse muutub.


❓ Kas teadsid?

Ungari meepräänikud on traditsiooniliselt valmistatud jõuludeks ja kaunistatud värviliste glasuuridega, sarnaselt piparkookidele, kuid need on mahedama maitse ja pehmema tekstuuriga.


Jaga retsepti kellelegi, kes seda valmistada võiks:

Leave a Comment

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

Scroll to Top