Tikridessert vahukoore ja munavahuga

tikridessert-vahukoore-ja-munavahuga

Kogus: 2-3 portsjonit

Valmistusaeg: 15 minutit + 3 tundi tardumisaega
Valmistusviis: Keetmine + tarretamine
Käik: Magustoit
Kalorsus (1 portsjon): ~280 kcal
Köök: Eesti / Euroopa

ToitaineKogus
Energiat~280 kcal
Valku~5 g
Rasva~15 g
Süsivesikuid~30 g
Kiudaineid~3 g
Soola~0,1 g

Märkus: väärtused on hinnangulised ja sõltuvad täpsetest koostisosadest.

Kohandamisvõimalused

KategooriaKohandamise viis
GluteenivabaRetsept on gluteenivaba
LaktoosivabaAsenda rõõsk koor taimse vahukoorega
MunavabaKasuta munavaba tarretise segu ja taimset kooreasendajat
VeganKasuta agar-agari, taimset koort ja munavaba alternatiive

🛒 Koostisosad

  • 250 g tikreid
  • 1 vanillikaun (või 1 tl vanillipastat)
  • 100 g suhkrut
  • 2 sl vett
  • 3 želatiinilehte
  • 2 muna
  • Näpuotsaga soola
  • 3,5 dl 35% rõõska koort (sh 2 dl vahustamiseks, 1,5 dl kaunistamiseks)
  • 50 g suhkrut (munakollasevahule)
  • 0,5 sidruni mahl

👨‍🍳 Valmistamine

1. Keeda tikrid

Loputa marjad. Lõika vanillikaun pikuti ja kaabi seemned välja. Pane potti tikrid, vanillikaun ja -seemned, 100 g suhkrut ja 2 sl vett. Keeda tasasel tulel 8–10 minutit, kuni tikrid on pehmed. Jahuta segu.

2. Valmista kolm segu

  • Vahusta munavalged näpuotsatäie soolaga kohevaks vahuks.
  • Vahusta 2 dl rõõska koort teises kausis.
  • Klopi munakollased 50 g suhkruga heledaks vahuks, lisa juurde püreestatud tikrid.

3. Želatiini lisamine

Pane želatiinilehed külma vette 10 minutiks pehmenema. Seejärel pigista kuivemaks ja sulata väikeses potis sidrunimahlaga.

4. Kreemiks ühendamine

Lisa želatiinisegu munakollase-vahule, klopi kiiresti. Lisa vahukoor ja ettevaatlikult munavalgevaht. Kalla segu serveerimiskaussi tikripüree peale. Sega kergelt siiruviiruliseks.

5. Tardumine ja serveerimine

Pane vähemalt 3 tunniks külmkappi. Serveerimisel tõsta peale vahustatud vahukoor (1,5 dl) ja kaunista sidrunikoore ribadega.

🧠 Nipp

Kui soovid erilisemat esitlust, kalla magustoit kihiti väikestesse pokaalidesse, vaheldumisi tikrikompoti ja kreemja seguga – tulemuseks saab efektse välimusega desserdi, mida on lihtne serveerida.

🎉 Kas teadsid? – Tikri magustoitude ajalugu

Tikrid (Ribes uva-crispa) olid keskajal hinnatud kloostriaedade viljad, eriti Põhja-Euroopas. Rahvameditsiinis peeti neid seedimist soodustavaks ja palavikuvastaseks. Tikridessertid – olgu tarretis, mousse või kompott – on traditsiooniliselt levinud suveroog Eesti, Soome ja Skandinaavia köögis. Tänapäeval sobivad need ka modernsetesse pidulauamagustoitudesse tänu oma kergele hapukusele ja elegantsele välimusele.

Leave a Comment

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

Scroll to Top