🧈 Šoti Butteries (Aberdeen Buttery)

šoti-butteries

Kogus: 3–4 inimest (~15 kuklit)
Valmistusaeg: 45+ minutit ettevalmistus ja küpsetamine
Valmistusviis: Kergitamine + voltimine + küpsetamine
Käik: Hommikusöök või suupiste
Kalorsus (1 portsjon): ~400 kcal
Köök: Šoti


Toiteväärtus (1 portsjon)

ToitaineKogus
Energiat~400 kcal
Valku~7 g
Rasva~20 g
Süsivesikuid~45 g
Kiudaineid~2 g
Soola~1,5 g

Märkus: väärtused on hinnangulised ja sõltuvad täpsetest komponentidest.


Kohandamisvõimalused

KategooriaKohandamise viis
LaktoosivabaKasuta taimset margariini ja kookosrasva.
GluteenivabaKasuta gluteenivaba jahusegu, kuigi tulemus võib jääda vähem elastne.
MadalsoolaneVähenda soola kogust vastavalt vajadusele.
TaimetoitlaneRetsept on loomupäraselt taimetoitlane (kasuta ainult taimset rasva ja võid või nende alternatiive).

📝 Koostisosad

  • 500 g nisujahu (Strong Bread Flour)
  • 7 g (2,25 tl) kuivpärmi
  • 10 g (2/3 sl) suhkrut
  • 1 tl soola
  • 200 g võid
  • 125 g searasva
  • 350 g käesooja vett

👨‍🍳 Valmistamine

1. Pärmisegu valmistamine

  • Sega kuivpärm, suhkur ja käesoe vesi.
  • Lase paar minutit seista.

2. Taina sõtkumine

  • Suures kausis sega jahu ja sool.
  • Lisa vähehaaval pärmisegu ja sega kahvliga ühtlaseks.
  • Kummuta tainas jahusele lauale ja sõtku, kuni see muutub ühtlaseks ja vetruvaks. Kui tainas on liiga kleepuv, lisa veidi jahu.
  • Vormi palliks ja pane kaussi. Tee noaga X-lõige peale, kata toidukilega ja lase soojas kohas kerkida umbes 1 tund.

3. Rasvasegu ettevalmistamine

  • Lõika või ja searasv kuubikuteks ja lase toatemperatuuril pehmeneda.
  • Sega need puulusikaga ühtlaseks seguks.
  • Jaota segu kolmeks võrdseks osaks.

4. Voltimine ja kergitamine

  • Kerkinud tainas kummuta jahusele lauale ja rulli umbes 1,2 cm paksuseks ristkülikuks (lühem külg enda poole).
  • Tõsta 1/3 rasvasegust tainale ja määri see kätega 2/3 ulatuses (alustades enda poolest otsast).
  • Murra kõigepealt ülemine kolmandik keskele ja seejärel alumine ots peale.
  • Lase 30 minutit puhata.

  • Seejärel rulli tainast uuesti, seekord teises suunas võrreldes eelmise voltimisega.
  • Määri järgmine kolmandik rasva, korda voltimist.
  • Lase veel 30 minutit puhata.

  • Rulli tainas uuesti, määri viimane osa rasva ja korda voltimist.
  • Lase viimast korda 30 minutit puhata.

5. Vormimine ja küpsetamine

  • Rulli tainas umbes 1,8 cm paksuseks ristkülikuks.
  • Lõika 15 tükiks ja soovi korral vormi neid natuke ümaramaks.
  • Tõsta jahusele lõikeplaadile, kata toidukilega ja lase 30 minutit kerkida.

  • Kuumuta ahi 200 °C.
  • Küpseta kukleid 15–20 minutit, kuni need on kuldpruunid.
  • Tõsta jahtuma metallrestile või mitmekordse köögipaberi peale.
  • Lase enne serveerimist veidi jahtuda.

🧠 Nipp

Butteries maitsevad kõige paremini värskelt, serveerituna moosi või lihtsalt paksu kihi võiga. Need sobivad ka hästi külmutamiseks ja uuesti soojendamiseks.


🎉 Kas teadsid? – Butteries taust

Butteries on pärit Šotimaa kirdeosast, eriti Aberdeeni piirkonnast. Tegemist on rammusa kihilise küpsetisega, mida sageli tuntakse ka kui Rowies. Neid on traditsiooniliselt armastatud kalurite ja meremeeste seas, kuna need säilivad kaua ja annavad rohkelt energiat.

Leave a Comment

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

Scroll to Top