Serbia oasupp

serbia oasupp

Siin on Serbia oasupi (пасуљ) retsept mugavalt struktureeritud kujul:


Kogus: 2–3 inimest
Valmistusaeg: 30–45 min + 2 tundi hautamist
Valmistusviis: Keetmine + hautamine
Käik: Supiroog / lõuna- või õhtusöök
Kalorsus (1 portsjon): ~400–500 kcal
Köök: Serbia / Balkani


Toiteväärtus (1 portsjon)

ToitaineKogus
Energiat~450 kcal
Valku~25 g
Rasva~20 g
Süsivesikuid~35 g
Kiudaineid~10 g
Soola~1,5 g

Märkus: väärtused on hinnangulised ja sõltuvad suitsuliha rasvasisaldusest ja lisatud zafrigi kogusest.


Kohandamisvõimalused

KategooriaKohandamise viis
LaktoosivabaRetsept on loomupäraselt laktoosivaba.
GluteenivabaAsenda nisujahu gluteenivaba jahuga või jäta zafrig lisamata.
MadalsoolaneVähenda suitsuliha kogust ja lisa soola ettevaatlikult.
TaimetoitlaneAsenda liha näiteks suitsutatud tofu või sojapallidega.

📝 Koostisosad

  • 225 g kuivatatud valgeid ube (nt Tetovac või Cannellini)
  • 4 l külma vett
  • 675 g suitsuribi või seakooti
  • Soola ja musta pipart
  • 3 hakitud porgandit
  • 3 tükeldatud kartulit
  • 2 hakitud sellerivart
  • 1 hakitud sibul
  • 1 hakitud küüslauguküüs

Zafrigi (supi paksendaja) jaoks:

  • 4 sl õli
  • 4 sl nisujahu
  • 1 sl paprikapulbrit (terav või mahe)

👨‍🍳 Valmistamine

  1. Eelkeedetud oad
    Kui kasutad kuivatatud ube, leota neid eelmisel õhtul rohkes vees. Loputa ja nõruta enne kasutamist.
  2. Supp keema
    Pane potti oad, külm vesi ja suitsuliha. Kuumuta keemiseni ja eemalda tekkiv vaht. Lisa soola ja pipart maitse järgi. Alanda kuumust ja hauta umbes 1 tund.
  3. Köögiviljad
    Lisa porgand, kartul, seller, sibul ja küüslauk. Kuumuta supp taas keemiseni ja lase veel tund aega madalal kuumusel podiseda.
  4. Liha tükeldamine
    Tõsta liha potist, eemalda luud ja lõika liha tükkideks. Pane tagasi supi sisse.
  5. Zafrig (paksendaja)
    Kuumuta õli väikeses potis, lisa jahu ja prae kuni helepruunini. Tõsta tulelt ja sega juurde paprikapulber. Lisa kruusitäis supileent, sega ühtlaseks ja vala kogu segu supipotti. Keeda veel 5 minutit.
  6. Serveerimine
    Tõsta kaussidesse ja puista peale hakitud värsket peterselli.

🧠 Nipp

Kui soovid intensiivsemat maitset, lase supil pärast valmimist 1 päev külmkapis seista – maitsed segunevad ja tulemus on veelgi rikkalikum.


🎉 Kas teadsid?

Pасуљ (loe: pasulj) on Serbia rahvustoit, mis ühendab lihtsuse, toiteväärtuse ja sügava suitsuse maitse. Tetovac oad on selle roa südameks – need on suured, lapikud ja hästi küpsetavad, sobides ideaalselt aeglaseks hautamiseks lihaga. Balkani peredes on see kindel talvekuude lemmik.

Leave a Comment

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

Scroll to Top