Rootsi hapupiimasai ehk Filmjölkslimpa

Jaga retsepti kellelegi, kes seda valmistada võiks:

rootsi hapupiimasai ehk filmjölkslimpa

Mõnusalt aromaatne ja kergelt magus leib, mille eripära annavad hapupiim ja köömned. Sobib hästi nii võiga kui ka juustu ja moosiga.

Köök: Rootsi köök
Kogus: 3 pätsi
Valmistusaeg: u 2 tundi (koos kerkimisega)
Käik: Leib ja saiad
Valmistusviis: Küpsetamine
Sobivus: Gluteenisisaldav · Laktoosisisaldav


🛒 Koostisosad

  • 100 g värsket presspärmi
  • 0,5 dl vett
  • 2 dl heledat siirupit
  • 1,5 sl köömneid
  • 1,5 sl soola
  • 1 l hapupiima (toasoe)
  • 1,5 kg rukkileiva-jahusegu

👨‍🍳 Valmistamine

  1. Valmista siirupisegu: Kuumuta potis siirup, köömned ja sool, kuni segu muutub vedelaks.
  2. Tee pärmisegu: Lahusta presspärm leiges vees.
  3. Sega tainas: Vala suurde kaussi hapupiim, lisa siirupisegu ja pärmisegu. Lisa suurem osa jahust, sega kuni saad paksu hapukoorelaadse taina. Kata rätikuga ja lase soojas kohas kerkida u 20 minutit.
  4. Vormi pätsid: Lisa ülejäänud jahu ja sõtku tainas ühtlaseks. Jaga kolmeks ja vormi piklikeks pätsideks. Aseta võitatud ja jahuga kaetud ahjuplaadile. Lase 30 minutit kerkida.
  5. Küpseta: Küpseta eelsoojendatud 175 °C ahjus umbes 55 minutit. Küpsetamise ajal pintselda pätsid 2–3 korda sooja vee ja siirupi seguga.
  6. Jahuta: Lase leival jahtuda puhta köögirätiku all.

🍽️ Toitumisväärtus (1 viil, ligikaudne)

Toitaineline infoKogus
Energia~140 kcal
Valk~5 g
Rasv~2 g
Süsivesikud~27 g

🔄 Kohandamisvõimalused

Vajadus / EelistusKohandusidee
GluteenivabaKasuta gluteenivaba jahusegu ja lisa 1 sl psülliumit
Tugevam köömnemaitseLisa köömneid 2 sl
Magusam maitseLisa 0,5 dl rohkem siirupit

💡 Nipp

Et leib jääks mahlane, ära lõika seda enne lahti, kui see on täielikult jahtunud.


❓ Kas teadsid?

Rootsi keeles nimetatakse seda saia filmjölkslimpa ning see on populaarne nii argihommikutel kui ka jõululaual.


Jaga retsepti kellelegi, kes seda valmistada võiks:

Leave a Comment

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

Scroll to Top