Rebitud liha BBQ stiilis (Pulled Pork)

redbitud-liha-bbq-stiilis-pulled-pork

Kogus: 6-8 portsjonit
Valmistusaeg: 24 tundi (sh ettevalmistus ja puhkeaeg)
Valmistusviis: madalküpsetus + fooliumis aurutamine
Käik: pearoog / burgerivõileib

Koostisosad

  • 2,5–3 kg seakaelakarbonaad
  • 2–3 sl oliiviõli või sinepit (“liimi” jaoks)
  • 3–4 sl BBQ rub’i (nt suitsupaprika, pruun suhkur, sool, pipar, sibula- ja küülsaugupulber, chilli flakes, oregano)

Fooliumietapp:

  • 2 sl pruuni suhkrut
  • 1 sl mett
  • 100 ml õunamahla
  • 200g võid
  • BBQ kaste
  • BBQ rub

Viimistlemiseks:

  • 150 ml BBQ kastet (nt Santa Maria Original)

Serveerimiseks:

  • Brioche- või tõmmusaia kuklid
  • Jäine krõmps salat
  • Värsed tomatid, sibul, hapukurk

Valmistamine

1. Lõika ja puhasta liha

  • Eemalda välisfilee-laadne üleliigne rasv ja paksud “keelmekihid”, kuhu suits ja maitse ei tungi.
  • Vormista lihast mõistliku paksusega ühtlane kamakas, et ta ühtlaselt küpseks.

2. Maitsestamine

  • Määri liha õhukese kihina oliiviõli või sinepiga – see aitab maitseainel paremini kleepuda.
  • Kata lihakamakas heldelt BBQ rub’iga. Ära hõõru liha edasi-tagasi: vajuta maitseaine ühtlaselt peale.
  • Kata toidukilega ja pane külmkapi ööpäevaks tõmbama.

3. Esimene küpsetus – suitsutamine

  • Pane liha 120°C ahju (või suitsuahju). Kasuta tamme- või õunapuuklotsi suitsuks.
  • Küpseta 4 tundi ühtlase temperatuuri juures või kuni sisetemperatuur on ~66°C.

4. Teine etapp – fooliumi pakendis aurutamine

  • Pane liha fooliumisse: lisa peale mett, pruuni suhkrut, õunamahla, taluvõid, BBQ rubi ja BBQ kastet.
  • Keera foolium kinni, torka lihasse termomeeter. Küpseta edasi, kuni sisetemperatuur on ~80°C.
  • Selle etapi kestus: 1-1,25 h.

5. Puhkamine ja rebimine

  • Ava foolium, lase aurul välja minna. Jahuta ~1 tund, et mahlad lukustuks.
  • Tõsta vedelik eraldi kaussi. Lisa BBQ kaste ja sega vedelikuga.
  • Rebi liha kahvlite või “karuküüntega” ribadeks.
  • Sega rebitud liha vedeliku ja kastme segusse.

6. Serveeri

  • Pane krõmps salat saiapõhjale, seejärel liha, ja peale tomat, sibul või hapukurk.
  • Katteks võiku teine pool. Naudi kohe!

📚 Fun fact: “Pultpork” ei ole pelgalt tehnika, vaid kultuur

USA lõunaosariikide BBQ traditsioonides on pulled pork pühade ja festivalide keskne roog. Tegu on täiusliku jagatava toiduga, kus oluline pole ainult maitse, vaid kogukondlik kogemus.

Ameerikas rebiti liha ajalooliselt kätega – mitte “karuküüntega” – nagu õige nimi vihjab: “pulled pork” means you pull it!

Leave a Comment

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

Scroll to Top