Praelest

praelest

Praelest

Kogus: 2–3 inimest
Valmistusaeg: ~30 min
Valmistusviis: Pannil praadimine
Käik: Pearoog
Kalorsus (1 portsjon): ~280–350 kcal (olenevalt rasva kogusest)
Köök: Eesti


🧾 Toiteväärtus (1 portsjon)

ToitaineKogus
Energiat~300 kcal
Valku~25 g
Rasva~18 g
Süsivesikuid~5 g
Oomega-3~1–1,5 g
Soola~1 g

🛠 Kohandamisvõimalused

KategooriaKohandamise viis
GluteenivabaKasuta gluteenivaba jahusegu või maisijahu paneerimiseks
MadalsoolaneMaitsesta vaid kergelt või jäta sool üldse ära
LaktoosivabaKasuta laktoosivaba võid või praadi õlis
TaimetoitlaneEi sobi, kuid sobiva tekstuuri ja maitse saavutamiseks võib proovida paneeritud baklažaani või tofut

🛒 Koostisosad

  • 4 värsket lestakala (eelistatult rookimata, kuid puhastatud)
  • 1 tl soola
  • veidi musta pipart
  • 0,5–1 dl nisujahu (või maisijahu/gluteenivaba jahusegu)
  • 2–3 sl võid või neutraalset õli praadimiseks
  • (soovi korral) sidruniviilud ja hakitud maitseroheline serveerimiseks

👨‍🍳 Valmistamisõpetus

  1. Puhasta lest (kui pole juba tehtud): eemalda soomused, sisikond ja lõpused. Loputa külma vee all ja kuivata majapidamispaberiga.
  2. Maitsesta kala: hõõru kala kergelt soola ja pipraga. Lase seista 5–10 minutit.
  3. Paneeri: puista jahu taldrikule ja veereta kalad mõlemalt poolt ühtlaselt jahuseks.
  4. Praadimine:
    • Kuumuta pannil või või õli.
    • Aseta kalad pannile nahapool all ja prae keskmisel kuumusel 3–4 minutit, kuni nahk on krõbe ja kuldpruun.
    • Pööra ettevaatlikult ja prae teiselt poolt veel 2–3 minutit.
  5. Serveerimine: tõsta köögipaberile nõrguma, serveeri kohe koos värske keedetud kartuli, hapukoorekastme ja maitserohelisega.

💡 Nipp

Et kala ei jääks pannile kinni ega laguneks, lase pannil enne kala lisamist korralikult kuumeneda ning ära liiguta kala enne, kui koorik on täielikult tekkinud.


📚 Kas teadsid?

Lest on Läänemeres laialt levinud ja hinnatud maitsva, õrna lihaga kala. Eestis on traditsiooniliselt süüa tehtud väiksematest lestadest „luude krõbistamise” kombel – selgroogu eemaldamata – ning seda peetakse ka üheks kõige suvisemaks kalatoiduks, eriti rannikualadel.

Leave a Comment

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

Scroll to Top