🫘 Õisoad oliiviõlis Türgi moodi

õisoad-oliiviõlis-türgi-moodi

Kogus: 3–4 inimest
Valmistusaeg: 30–45 minutit
Valmistusviis: Hautamine
Käik: Lisand või taimne pearoog
Kalorsus (1 portsjon): ~180 kcal
Köök: Türgi


Toiteväärtus (1 portsjon)

ToitaineKogus
Energiat~180 kcal
Valku~5 g
Rasva~8 g
Süsivesikuid~20 g
Kiudaineid~6 g
Soola~1 g

Märkus: väärtused on hinnangulised ja sõltuvad täpsetest komponentidest.


Kohandamisvõimalused

KategooriaKohandamise viis
LaktoosivabaRetsept on loomupäraselt laktoosivaba.
GluteenivabaRetsept on loomupäraselt gluteenivaba.
MadalsoolaneVähenda või jäta ära sool.
TaimetoitlaneRetsept on loomupäraselt taimetoitlane ja vegan.

📝 Koostisosad

  • 500 g puhastatud rohelisi õisube (või tavalisi rohelisi aedoakaunu)
  • 1 sibul
  • 4 küüslauguküünt
  • 3 sl oliiviõli
  • 400 g purustatud tomateid (konserv)
  • 1 dl vett
  • 2 tl suhkrut
  • Sool ja must pipar
  • Serveerimiseks: sidrunisektorid

👨‍🍳 Valmistamine

1. Eelvalmistus

  • Lõika oakaunadelt mõlemad otsad ära ja eemalda kiud (jooksevad kauna külgedel).
  • Lõika oakaunad 3 cm pikkusteks juppideks.
  • Koori ja haki sibul.
  • Haki küüslauk.

2. Sibula ja küüslaugu praadimine

  • Kuumuta pannil oliiviõli keskmisel kuumusel.
  • Lisa sibul ja küüslauk.
  • Prae 3–4 minutit, kuni sibul muutub klaasjaks.

3. Oade ja tomati lisamine

  • Lisa tükeldatud oad, sega hoolikalt läbi.
  • Lisa purustatud tomatid ja kuumuta veel 1–2 minutit.

4. Hautamine

  • Lisa vesi ja suhkur.
  • Maitsesta soola ja pipraga.
  • Kuumuta keemiseni.
  • Kata pann kaanega ja hauta tasasel tulel umbes 35 minutit, kuni oad on pehmed.
  • Vajadusel maitsesta veel soolaga.

5. Viimistlus ja serveerimine

  • Tõsta pann tulelt ja lase jahtuda, et maitsed seguneksid (nagu Türgi köögis tavaks).
  • Serveeri jahtunult või toatemperatuuril.
  • Tõsta serveerimisalusele ja pane kõrvale sidrunisektorid, et iga sööja saaks oma portsjonile sidrunimahla pigistada.

🧠 Nipp

Retsept sobib hästi ka külmana suviseks salatiks. Soovi korral lisa peale hakitud peterselli või koriandrit.


🎉 Kas teadsid? – Türgi “zeytinyağlı”

Õlis hautatud köögiviljatoidud on Türgi köögis väga populaarsed ja neid nimetatakse üldnimetusega zeytinyağlı, mis tähendab “oliiviõlis”. Traditsiooniliselt süüakse neid jahtunult, et õli ja köögiviljade maitsed täielikult seguneksid.

Leave a Comment

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

Scroll to Top