🍲 Ndambé (lambalihaga)

nbambe-lambalihaga

Kogus: 6–8 portsjonit
Valmistusaeg: 30 minutit ettevalmistus + 1,5 tundi hautamist
Valmistusviis: Praadimine + hautamine
Käik: Pearoog
Kalorsus (1 portsjon): ~550 kcal
Köök: Lääne-Aafrika / Senegal


Toiteväärtus (1 portsjon)

ToitaineKogus
Energiat~550 kcal
Valku~32 g
Rasva~24 g
Süsivesikuid~48 g
Kiudaineid~10 g
Soola~2,5 g

Märkus: väärtused on hinnangulised ja sõltuvad täpsetest komponentidest.


Kohandamisvõimalused

KategooriaKohandamise viis
LaktoosivabaRetsept on loomupäraselt laktoosivaba.
GluteenivabaRetsept on gluteenivaba, kui serveerid ilma saiata või gluteenivaba leivaga.
MadalsoolaneVähenda soola kogust ja kasuta madala soolasisaldusega puljongit ning konservube.
TaimetoitlaneAsenda talleliha näiteks kikerherneste või täiendava ubadekogusega ja kasuta köögiviljapuljongit.

📝 Koostisosad

  • 1 sl Aafrika punast palmiõli
  • 300 g tükeldatud talleliha (nt kintsuliha)
  • 2 hakitud sibulat
  • 1 hakitud punane paprika
  • 2 hakitud talisibulat
  • 1,2 dl hakitud värsket peterselli
  • 2 hakitud küüslauguküünt
  • 2 tl suitsupaprikat
  • 1 sl kontsentreeritud tomatipastat
  • 1 sl lahjendatud äädikat (5–8% destilleeritud valge äädikas)
  • 2 x 400 g konservitud silmube (black-eyed peas), nõrutatud ja loputatud
  • 2 loorberilehte
  • 5 dl kana-, veise- või köögiviljapuljongit
  • 1 kooritud ja tükeldatud suurem punase koorega kartul
  • 1 pikk sai (baguette)
  • Soola ja musta pipart

👨‍🍳 Valmistamine

1. Ettevalmistamine

  • Kuumuta paksupõhjalises potis palmiõli keskmisel kuumusel.
  • Lisa tükeldatud talleliha ja pruunista 5–6 minutit, kuni lihatükid saavad kuldse jume.

2. Köögiviljade lisamine

  • Lisa hakitud sibul, talisibul, punane paprika ja küüslauk.
  • Hauta 5–7 minutit, kuni sibul muutub klaasjaks.
  • Lisa tomatipasta ja suitsupaprika, sega korralikult läbi ja kuumuta veel 2 minutit.

3. Maitsete ja vedeliku lisamine

  • Maitsesta soola ja musta pipraga.
  • Lisa lahjendatud äädikas, loorberilehed ja puljong.
  • Lisa tükeldatud kartulid ja lase keema tõusta.

4. Hautamine

  • Kata pott kaanega.
  • Hauta madalal kuumusel 45–60 minutit, kuni liha ja kartul on pehmed.
  • Lisa nõrutatud silmoad ja hakitud petersell.
  • Sega läbi ja hauta veel 10–15 minutit, kuni kõik maitsed on segunenud ja kaste on kergelt paksenenud.

5. Serveerimine

  • Eemalda loorberilehed.
  • Kontrolli maitseid ja vajadusel lisa soola või pipart.
  • Serveeri kuumalt värske baguette’iga või soovi korral keedetud riisiga.

🧠 Nipp

Kui soovid kreemisemat ja paksemat kastet, vajuta osa silmube kahvliga katki enne viimast hautamist.


🎉 Kas teadsid? – Ndambé kultuurilugu

Ndambé on Senegali üks levinumaid koduseid hautisi, mida valmistatakse erinevate ubade, maapähklipasta või liha lisandiga. Palmiõli annab roale omapärase oranžika tooni ja rikkaliku maitse, mis sobib suurepäraselt magusa tomati ja paprika kõrvaltoonidega.

Leave a Comment

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

Scroll to Top