Mandliküpsised

mandliküpsised

Krõbedad, murenevad ja tugeva mandlimaitsega küpsised, mis sobivad ideaalselt tee või kohvi kõrvale. Sulavad suus ja tekitavad isegi kogenud gurmaanidele külmavärinaid!

Kogus

16 küpsist

Valmistusaeg

~35 minutit (15 min ettevalmistus + 20 min küpsetusaeg)

Valmistusviis

Segamine + küpsetamine

Käik

Magustoit / Suupiste

Kalorsus (1 portsjon)

~168 kcal

Köök

Briti / Šoti


Toiteväärtus (1 portsjon)

ToitaineKogus
Energiat~168 kcal
Valku~1.6 g
Rasva~9.8 g
Süsivesikuid~18.3 g
Kiudaineid~0.6 g
Soola~0.1 g

Märkus: väärtused on hinnangulised ja sõltuvad kasutatud koostisosadest.


Kohandamisvõimalused

KategooriaKohandamise viis
LaktoosivabaKasuta laktoosivaba või või taimset alternatiivi
GluteenivabaAsenda nisujahu gluteenivaba jahuseguga
MadalsoolaneVali soolavaba või ja vähenda soolakogust
VeganKasuta taimset võid ja asenda glasuur taimse piimaga

📝 Koostisosad

Taigna jaoks:

  • 120 g nisujahu (1 tass)
  • 60 g mandlijahu (1/2 tassi)
  • 1 sl maisitärklist
  • 1/2 tl meresoola
  • 1/4 tl küpsetuspulbrit
  • 142 g toasooja võid (10 sl)
  • 1 tl mandliessentsi
  • 1/2 tassi + 3 sl tuhksuhkrut
  • 1/4 tassi mandlilaaste (kaunistamiseks)

Glasuuri jaoks:

  • 3/4 tassi tuhksuhkrut
  • 1 sl vett
  • 1 tl mandliessentsi

👨‍🍳 Valmistamine

1. Kuivained

Sõelu kaussi jahu, mandlijahu, maisitärklis, sool ja küpsetuspulber. Sega vispliga läbi ja pane kõrvale.

2. Või ja suhkur

Vahusta toasoe või ja mandliessents mikseri abil kohevaks. Lisa tuhksuhkur ja vahusta ühtlaseks.

3. Taina vormimine

Lisa kuivainesegu osade kaupa segusse. Kui kõik on segunenud, vormi tainast pall ja mähi toidukilesse. Jahuta 20–30 minutit.

4. Küpsetamine

Kuumuta ahi 200°C (pöördõhk 180°C). Tõsta tainast kahe supilusikatäie kaupa pallikesed, veereta käte vahel ja suru kergelt lamedaks. Tõsta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Kaunista mandlilaastudega.

Küpseta 8–10 minutit, kuni küpsiste ääred hakkavad kergelt kuldseks tõmbuma. Lase täielikult jahtuda.

5. Glasuur

Sega tuhksuhkur, mandliessents ja vesi. Kui segu tundub liiga paks, lisa tilkhaaval vett. Nirista glasuur jahtunud küpsistele.


🧠 Nipp

Tainast võib valmistada ette ja hoida külmkapis kuni 1 nädal või sügavkülmas kuni 1 kuu. Sulata enne kasutamist ja rulli soojana.


🎉 Kas teadsid?

Mandliküpsiste retsept pärineb šoti ja briti köögist ning on eriti populaarne tee kõrvale. Mandlijahu annab küpsistele peene tekstuuri ja iseloomuliku pähklise maitse.

Leave a Comment

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

Scroll to Top