Kuumsuitsu lõhe

kuumsuitsu lõhe

Kogus: ~6 portsjonit (olenevalt serveeringust)
Valmistusaeg: 6–8 tundi (sh maitsestamine ja suitsetamine)
Valmistusviis: Maitsestamine + kuumsuitsutamine
Käik: Pearoog / Suupiste / Võileivakate
Kalorsus (100 g kohta): ~200 kcal
Köök: Eesti


🧾 Toiteväärtus (100 g suitsulõhet)

ToitaineKogus
Energiat~200 kcal
Valku~22 g
Rasva~12 g
Süsivesikuid~0 g
Oomega-3~2–3 g
Soola~1,3 g

Märkus: suitsutatud kala toiteväärtus võib varieeruda sõltuvalt maitsest ja küpsusastmest.


🛠 Kohandamisvõimalused

KategooriaKohandamise viis
LaktoosivabaRetsept on loomu poolest laktoosivaba
GluteenivabaRetsept on loomu poolest gluteenivaba
MadalsoolaneVähenda soolakogust 2 sl peale ja lühenda maitsestusaega
TaimetoitlaneEi sobi, kuid taimse alternatiivina võib suitsutada tofu- või porgandifileed sarnase marinaadiga

🛒 Koostisosad

  • 1 terve lõhefilee (1–2 kg, naha ja luudega)
  • 4 sl jämedat meresoola
  • 1 sl pruuni suhkrut
  • 1 tl musta pipart
  • 1 tl kuivatatud tilli või mõned värsked tillivarred
  • (valikuline) sidrunikoor või -viilud
  • Puitlaastud suitsetamiseks (lepp või õunapuu)
  • Suitsetamisahi või grill (sobiv suitsutamiseks)

👨‍🍳 Valmistamisõpetus

1. Maitsesta kala

  • Sega sool, suhkur, pipar ja till. Lisa soovi korral sidrunikoor.
  • Aseta lõhefilee nahapool all lõikelauale ja hõõru maitseainesegu ühtlaselt pinnale.
  • Kata kilega ja lase seista külmkapis 4–6 tundi või üleöö.

2. Ettevalmista suitsutamiseks

  • Pühi filee pealt köögipaberiga kuivaks.
  • Lase seista ~1 h toatemperatuuril, et pind kuivaks – see aitab suitsul paremini nakkuda.

3. Kuumuta suitsuahi või grill

  • Seadista temperatuuriks 80–90 °C. Lisa niisutatud lepa- või õunapuulaaste söele/küttekoldele.

4. Suitsuta lõhe

  • Aseta kala nahapool all suitsuvõrele.
  • Suitsuta 1,5–2 h või kuni sisetemperatuur ulatub 60–65 °C ja lõhe on roosakas ja küps.

5. Jahuta ja serveeri

  • Lase valminud kalal vähemalt 20 min jahtuda.
  • Serveeri musta rukkileiva, värske rohelise sibula, sidrunisektorite ja salatiga.

💡 Nipp

Parima tulemuse saad, kui lased lõhel pärast suitsutamist seista külmkapis 1 päeva – maitsed muutuvad sügavamaks ja tekstuur tihkemaks.


📚 Kas teadsid?

Kuumsuitsutamine on sajandeid vana säilitusviis, mis annab kalale unikaalse tekstuuri ja suitsuse iseloomu. Eestis on eriti hinnatud suitsulest, suitsukilu ja suitsulõhe – viimane on leidnud tee ka salatitesse, võileibadele ja jõululauale.

Leave a Comment

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

Scroll to Top