Korea kurgi-kimchi (Oi-sobagi)

Jaga retsepti kellelegi, kes seda valmistada võiks:

Korea kurgi-kimchi (Oi-sobagi)

Köök: Korea köök
Kogus: u 1,5–2 kg valmis kimchit
Valmistusaeg: 30 min ettevalmistus + 1–2 päeva kääritamist (või kohe söömiseks)
Käik: Lisand / Suupiste
Valmistusviis: Kääritamine või kiire marineerimine
Sobivus: Veganlik võimalus · Gluteenivaba · Laktoosivaba · Kaseiinivaba


🛒 Koostisosad

  • 1,5 kg väikeseid krõmpsuvaid kurke
  • 3 sl meresoola (ilma joodita)
  • 4 rohelist sibulat (hakitud)
  • 1 porgand (peenelt ribastatud)

Kimchipasta:

  • 3 sl Korea tšillihelbeid (gochugaru) – reguleeri vastavalt soovitud tulisusele
  • 5 küüslauguküünt (peeneks hakitud või purustatud)
  • 2 cm tükk värsket ingverit (riivitud)
  • 1 sl sojakastet või kalakastet (vegan variandis jäta kalakaste välja)
  • 1 tl suhkrut
  • 2 sl vett

👨‍🍳 Valmistamine

  1. Valmista kurgid ette: Pese kurgid ja lõika need pikuti neljaks, jättes varreotsa umbes 1 cm lõikamata, et kurgid jääksid tükina kokku.
  2. Soolamine: Puista kurgid seest ja väljast soolaga üle, aseta sõelale või kaussi ja lase seista 30–40 minutit, kuni need muutuvad veidi pehmemaks ja eritavad vedelikku. Loputa kurgid külma vee all ja nõruta.
  3. Valmista täidis: Sega kausis roheline sibul, porgand ja kõik kimchipasta koostisosad ühtlaseks pastaks.
  4. Täida kurgid: Ava iga kurk õrnalt ja täida lõhed köögivilja-tšilliseguga. Suru täidis ühtlaselt kurgi sisse.
  5. Fermentatsioon:
    • Kiire variant: Serveeri kohe pärast täitmist – maitse on värske ja vürtsikas.
    • Hapendatud variant: Aseta kurgid puhtasse kääritusnõusse või purki, kata kaane või kilega ja lase toatemperatuuril hapneda 1–2 päeva. Seejärel tõsta külmkappi, kus need säilivad nädalaid.

🍽️ Toitumisväärtus (100 g, ligikaudne)

Toitaineline infoKogus
Energia~25–30 kcal
Valk~1 g
Rasv~0 g
Süsivesikud~5 g
Kiudained~1 g

🔄 Kohandamisvõimalused

Vajadus/EelistusKohandusidee
VeganlikKasuta sojakastet kalakastme asemel
Vähem vürtsikasVähenda gochugaru kogust 1–2 sl-ni
Ekstra umamiLisa 1 sl krevettipastat või natuke anšoovist (mitte vegan versioonis)

💡 Nipp

Parima maitse saavutad, kui kurgi-kimchi seisab külmkapis vähemalt 24 tundi – maitsed segunevad ja vürtsikas-hapukas nüanss muutub ühtlasemaks.


Jaga retsepti kellelegi, kes seda valmistada võiks:

Leave a Comment

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

Scroll to Top