Kapsahautis hakklihaga

kapsahautis hakklihaga

Kogus: 4–6 portsjonit
Valmistusaeg: ~1 tund
Valmistusviis: Praadimine + hautamine
Käik: Pearoog
Kalorsus (1 portsjon): ~350–400 kcal
Köök: Eesti


🧾 Toiteväärtus (1 portsjon)

ToitaineKogus
Energiat~375 kcal
Valku~22 g
Rasva~25 g
Süsivesikuid~12 g
Kiudaineid~4 g
Soola~1,5 g

Märkus: väärtused on hinnangulised ja sõltuvad hakkliha rasvasusest ja puljongi koostisest.


🛠 Kohandamisvõimalused

KategooriaKohandamise viis
GluteenivabaRetsept on loomu poolest gluteenivaba
LaktoosivabaKasuta õli või laktoosivaba margariini
TaimetoitlaneAsenda hakkliha taimse hakkliha või pruuni läätsedega
MadalsoolaneKasuta soolamata puljongit, maitsesta lõpus tagasihoidlikult

🛒 Koostisosad (4–6 portsjonit)

  • 1 kg valget peakapsast
  • 500 g hakkliha (sea- või segahakkliha)
  • 2 keskmist sibulat
  • 2 porgandit
  • 2 küüslauguküünt
  • 1–2 sl tomatipastat või 2 hakitud tomatit
  • 200 ml lihapuljongit või vett
  • 2 sl võid või õli
  • 1 tl soola
  • jahvatatud musta pipart maitse järgi
  • 1 tl suhkrut
  • 2 loorberilehte
  • 4–5 vürtspipra tera (valikuline)
  • värsket tilli või peterselli serveerimiseks

👨‍🍳 Valmistamisõpetus

  1. Valmista köögiviljad
    • Haki kapsas õhukesteks ribadeks.
    • Koori porgandid ja riivi jämedalt.
    • Haki sibulad ja küüslauk peeneks.
  2. Pruunista hakkliha
    • Kuumuta suur paksupõhjaline pott keskmisel kuumusel.
    • Lisa rasvaine, siis sibul ja küüslauk. Kuumuta kuni klaasjaks.
    • Lisa hakkliha, prae läbi ja purusta tükkideks.
  3. Lisa porgand ja kapsas
    • Sega juurde porgand.
    • Lisa osa kapsast ja sega läbi, lase veidi kokku kukkuda. Lisa ülejäänud kapsas.
  4. Maitsesta ja hauta
    • Lisa tomatipasta või tomat, sool, pipar, suhkur, loorberilehed ja vürtsiterad.
    • Vala juurde puljong või vesi (umbes 1/3 poti kõrgusest).
  5. Hauta madalal kuumusel
    • Kata kaanega ja hauta 40–60 minutit. Sega aeg-ajalt ja lisa vedelikku, kui vaja.
    • Hautis on valmis, kui kapsas ja porgand on pehmed ning maitsed tasakaalus.
  6. Viimistle ja serveeri
    • Eemalda loorberilehed ja vürtsid.
    • Kontrolli maitset, lisa vajadusel soola või pipart.
    • Puista peale värsket tilli või peterselli.
    • Serveeri keedukartuli, kartulipudru, tatrapudru või rukkileivaga.

💡 Nipp

Kui soovid tugevamat lihamaitset, pruunista hakkliha eraldi pannil ilma sibulata kõrgel kuumusel ja lisa see kapsale alles hiljem – see annab juurde röstitud lihaseid noote.


📚 Kas teadsid?

Värskest kapsast valmistatud hautised on Eestis olnud levinud juba 19. sajandist. Kui mulgikapsas sümboliseerib talvist rahvustoitu, siis värskest kapsast hautis oli tüüpiline sügistoit, mis sündis saagikoristuse ajal – odav, toitainerikas ja suurtele peredele sobiv.

Leave a Comment

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

Scroll to Top