Kapsa-hakklihahautis Rootsi moodi (kålmaja)

kapsa-hakklihahautis rootsi moodi kalmaja

Kogus: 3-4 portsjonit

Valmistusaeg: 60 minutit
Valmistusviis: Hautamine
Käik: Pearoog
Kalorsus (1 portsjon): ~430 kcal
Köök: Rootsi / Skandinaavia

Toiteväärtus (1 portsjon)

ToitaineKogus
Energiat~430 kcal
Valku~23 g
Rasva~28 g
Süsivesikuid~18 g
Kiudaineid~5 g
Soola~2 g

Märkus: väärtused on hinnangulised ja sõltuvad täpsetest koostisosadest.

Kohandamisvõimalused

KategooriaKohandamise viis
GluteenivabaRetsept on loomupäraselt gluteenivaba.
LaktoosivabaAsenda rõõskkoor taimse kooreasendajaga.
MadalsoolaneKasuta soolavaba puljongit ja vähenda sojakastme kogust.
TaimetoitlaneAsenda hakkliha taimse hakkliha või läätsedega.

Koostisosad

  • 500 g kapsast
  • 500 g hakkliha
  • 2 dl vett
  • 1 lihapuljongikuubik
  • 2 sl suhkrusiirupit
  • 1 sl hiina sojakastet
  • 3 dl 35% rõõska koort
  • Soola ja musta pipart

👨‍🍳 Valmistamine

1. Kapsa ettevalmistus

  • Lõika kapsas peenikesteks ribadeks või haki väiksemaks.
  • Pane suurde potti ja pruunista 2 sl suhkrusiirupiga, kuni kapsas hakkab kergelt karamellistuma.

2. Hakkliha pruunistamine

  • Lisa hakkliha potti ja prae segades, kuni liha on ühtlaselt pruunistunud.

3. Hautamine

  • Vala hulka vesi, lisa puljongikuubik ja sojakaste.
  • Maitsesta soola ja pipraga.
  • Lase tasasel tulel umbes 40 minutit podiseda, kuni kapsas on pehme.

4. Viimistlemine

  • Lisa rõõsk koor ja kuumuta kõik läbi.
  • Ära enam keema lase.
  • Kontrolli maitseid ja vajadusel lisa veel soola või pipart.

🧠 Nipp

Kui soovid veel rikkalikumat maitset, pruunista kapsast enne hautamist kauem ja kasuta tumedat siirupit või melassi. Serveerimisel võid raputada peale värsket peterselli.

🎉 Kas teadsid? – Kålmaja ajalugu

Rootsi kålmaja on klassikaline talvetoit, mis sündis 19. sajandil lihtsate koduköökide vajadusest valmistada soodsaid ja toekaid eineid kapsast ja lihast. Skandinaavia köögis on sarnaseid hautisi erinevates piirkondades, sageli lisatakse neile ka odrakruupe või kartulit. Kålmaja on tänapäevalgi populaarne kodune roog, mida serveeritakse traditsiooniliselt keedetud kartulite ja pohlamoosiga.

Leave a Comment

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

Scroll to Top