🥒 Jaapani kurgisalat (Sunomono)

Jaga retsepti kellelegi, kes seda valmistada võiks:

jaapani kurgisalat sunomono

Köök: Jaapani köök
Kogus: 2–4 portsjonit
Valmistusaeg: 10–15 min + 15 min marineerimisaega
Käik: Eelroog / Lisand
Valmistusviis: Marineerimine
Sobivus: Veganlik · Gluteenivaba võimalus · Laktoosivaba · Kaseiinivaba


đź›’ Koostisosad

  • 2 väikest või 1 pikk värske kurk
  • 1 tl soola
  • 2 sl riisiäädikat
  • 1,5 tl suhkrut
  • 1 tl sojakastet (või tamarit gluteenivaba variandina, valikuline)
  • 1 sl röstitud seesamiseemneid
  • 1 sl kuivatatud wakame-vetikat (soovi korral, eelnevalt leotatud ja nõrutatud)

👨‍🍳 Valmistamine

  1. Viiluta kurgid: Lõika kurk hästi õhukesteks viiludeks (soovitavalt mandoliiniga).
  2. Soolamine: Sega kurgiviilud 1 tl soolaga ja lase neil seista 10 minutit, et liigne vedelik eralduda. Seejärel pigista kurgiviilud õrnalt kuivemaks.
  3. Valmista marinaad: Sega kausis riisiäädikas, suhkur ja soovi korral tilk sojakastet. Sega kuni suhkur on lahustunud.
  4. Marineeri: Lisa nõrutatud wakame-vetikad ja kurgiviilud marinaadi. Lase seista 10–15 minutit.
  5. Viimistle: Tõsta serveerimiskaussi, puista peale röstitud seesamiseemneid. Soovi korral serveeri jahutatult.

🍽️ Toitumisväärtus (1 portsjon, ligikaudne)

Toitaineline infoKogus
Energia~35 kcal
Valk~1 g
Rasv~1 g
SĂĽsivesikud~5 g
Kiudained~0,5 g

🔄 Kohandamisvõimalused

Vajadus/EelistusKohandusidee
GluteenivabaKasuta sojakastme asemel tamarit või jäta üldse välja
Rohkem umamitLisa paar tilka seesamiõli või natuke riivitud ingverit
Luksuslik variantLisa veidi krabipulbrit või keedetud krevette

đź’ˇ Nipp

Sunomono salat maitseb kõige paremini jahutatult ning sobib suurepäraselt sushilaua või grillitud kala kõrvale. Võid selle ette valmistada kuni 24 tundi varem.


âť“ Kas teadsid?

Sunomono salateid süüakse Jaapanis sageli väikese eelroana (sakizuke) või värskendava vahepalana paljude roogade vahel.

“Su” tähendab jaapani keeles äädikat ning “mono” lihtsalt asja või eset – seega sunomono ongi tõlkes “äädikane asi”!

Traditsiooniliselt kasutatakse riisiäädikat, kuna selle maitse on pehmem ja magusam võrreldes lääne äädikatega, andes salatile erilise ja tasakaalustatud maitseprofiili.


Jaga retsepti kellelegi, kes seda valmistada võiks:

Leave a Comment

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

Scroll to Top