Daim-jäätisetort

Jaga retsepti kellelegi, kes seda valmistada võiks:

daim-jäätisetort

Kogus: 6–8 inimest
Valmistusaeg: ~40 min + sügavkülmas vähemalt 6 h
Valmistusviis: Küpsetamine + sügavkülmutamine
Käik: Magustoit / Tordid ja külmtordid
Kalorsus (1 portsjon): ~450–500 kcal
Köök: Rootsi mõjutustega klassika


🧾 Toiteväärtus (1 portsjon)

ToitaineKogus
Energiat~475 kcal
Valku~8 g
Rasva~32 g
Süsivesikuid~35 g
Kiudaineid~1,5 g
Soola~0,2 g

Märkus: väärtused on hinnangulised ja sõltuvad portsjoni suurusest ning kasutatud koostisosadest.


🛠 Kohandamisvõimalused

KategooriaKohandamise viis
LaktoosivabaKasuta laktoosivaba vahukoort ja Daimi asemel sobivaid taimseid šokolaadikomme
GluteenivabaRetsept on gluteenivaba, kui kasutad 100% mandlijahu ja gluteenivabu Daimi alternatiive
MadalsoolaneJäta välja soolahelbed ja vali madalama soolasisaldusega šokolaadikommid
TaimetoitlaneEi sobi vegantoiduks (sisaldab muna ja piimatooteid), kuid sobib lakto-ovo taimetoitlastele

🛒 Koostisosad

Mandlipõhi:

  • 4 munavalget (L)
  • 200 g suhkrut
  • 250 g mandlijahu või jahvatatud mandleid

Jäätisekiht:

  • 8 munakollast (L)
  • 150 g suhkrut
  • 2 dl vett
  • 5 dl rõõska koort (35%)
  • 100 g hakitud Daimi šokolaadi

Kaunistuseks:

  • hakitud Daimi šokolaadi
  • karamellkastet (nt koolakaste) – soovi korral
  • veidi soolahelbeid – soovi korral

👨‍🍳 Valmistamisõpetus

  1. Mandlipõhi:
    • Kuumuta ahi 180 °C-ni. Kata 22–24 cm koogivormi põhi küpsetuspaberiga ja määri servad võiga.
    • Vahusta munavalged pehmeks vahuks, lisa suhkur ja vahusta tugevaks, läikivaks vahuks.
    • Sega juurde mandlijahu ja kalla tainas vormi. Silu pind.
    • Küpseta ~25 minutit. Jahuta ja puhasta vorm.
  2. Koogi ettevalmistus:
    • Aseta jahtunud põhi tagasi vormi ja vooderda servad tordikile või küpsetuspaberiribadega.
  3. Jäätisekiht:
    • Vahusta munakollased helekollaseks vahuks.
    • Keeda suhkrust ja veest siirup, kalla see niristades munavahu hulka ja vahusta, kuni segu jahtub.
    • Vahusta rõõsk koor ning sega see munakollasevahule.
    • Lisa hakitud Daim.
  4. Kokkupanek ja külmutamine:
    • Vala segu vormi mandlipõhjale.
    • Tõsta sügavkülma vähemalt 6 tunniks või üle öö.
  5. Serveerimine:
    • Tõsta tort vormist serveerimisalusele.
    • Kaunista Daimi tükkide, karamellkastme ja soolahelvestega.
    • Lase enne serveerimist toatemperatuuril 10–15 minutit pehmeneda.

💡 Nipp

Lisa munavahule enne vahukoore segamist 1 sl lahustuvat kohvi või 2 sl likööri (nt Baileys, konjak), et anda tordile uus maitsenüanss.


📚 Kas teadsid?

Daimi šokolaad on Rootsi päritolu karamellikomm, mis loodi 1953. aastal. Seda kasutatakse laialdaselt Skandinaavia magustoitudes ja eriti jäätiste sees – just tänu oma krõmpsuva ja karamellise tekstuuri säilimisele isegi külmutatuna.


Jaga retsepti kellelegi, kes seda valmistada võiks:

Leave a Comment

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

Scroll to Top