Bagula (Egiptuse oasalat)

Jaga retsepti kellelegi, kes seda valmistada võiks:

bagula egiptuse oasalat

Köök: Lähis-Ida / Põhja-Aafrika köök
Kogus: 4 portsjonit
Valmistusaeg: 8–12 tundi (kaasaarvatud leotamisaeg)
Käik: Salat / Lisand
Valmistusviis: Keetmine + maitsestamine
Sobivus: Vegan · Gluteenivaba · Laktoosivaba


🛒 Koostisosad

  • 450 g kuivatatud väiksemaid põldube
  • 4 sl oliiviõli
  • 3 sl hakitud värsket peterselli
  • 3 sl hakitud värsket tilli
  • 1 tl jahvatatud vürtsköömneid
  • 4 pastaks tambitud küüslauguküünt
  • 1 sidruni mahl
  • soola ja musta pipart (maitse järgi)

👨‍🍳 Valmistamine

  1. Leota oad:
    Pane kuivatatud oad eelmisel õhtul külma veega likku. Jäta seisma 8–12 tunniks, et need paisuksid ja keeduaeg lüheneks.
  2. Keeda oad:
    Kurna leotatud oad ja pane need suurde (4-liitrisesse) potti. Lisa nii palju vett, et oad oleksid u 5 cm vee all. Kuumuta tugeval tulel keemiseni, seejärel alanda kuumust, kata pott kaanega ja lase tasasel tulel podiseda u 50 minutit, kuni oad on pehmed. Sega aeg-ajalt.
  3. Nõruta ja maitsesta:
    Kurna oad ning tõsta need suurde kaussi. Lisa oliiviõli, hakitud petersell ja till, vürtsköömned, küüslauk ning sidrunimahl. Maitsesta soola ja pipraga.
  4. Lase maitsetel imenduda:
    Kata kauss ja lase salatil vähemalt 30 minutit seista, et maitsed ühtlustuksid.
  5. Serveeri:
    Serveeri soojalt või toatemperatuuril. Sobib hästi grillitud liha, kalatoitude või värske leivaga.

🍽️ Toitumisväärtus (1 portsjon, ligikaudne)

Toitaineline infoKogus
Energia~240–280 kcal
Valk~12–14 g
Rasv~9–11 g
Süsivesikud~28–32 g

🔄 Kohandamisvõimalused

Vajadus / EelistusKohandusidee
Vürtsikam maitseLisa tšillihelbeid või harissa pastat
Rohkem tekstuuriLisa tükeldatud kurki või tomatit
Sidrunisem maitseLisa serveerimisel sidrunikoort
Õlivaba variantAsenda õli sidrunimahlaga või vähenda kogust

💡 Nipp

Kui soovid kiiremat valmistust, võid kasutada konserveeritud põldube – loputa need enne kasutamist hoolikalt külma veega. Keetmisetapp jääb sel juhul vahele.


Kas teadsid?

Bagula on populaarne Egiptuse roog, mida tihti serveeritakse külma eelroana või osana suuremast mezze-lauast. Põldoad (fava beans) on Lähis-Idas ja Põhja-Aafrikas väga levinud – need on rikkad taimse valgu ja kiudainete poolest ning annavad roale mõnusa pähklise maitse.


Jaga retsepti kellelegi, kes seda valmistada võiks:

Leave a Comment

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

Scroll to Top