Astelpaju-kodujuustutort

Jaga retsepti kellelegi, kes seda valmistada võiks:

astelpaju-kodujuustutort

Kogus: 3–4 inimest
Valmistusaeg: ~30–45 min + tahenemine
Valmistusviis: Segamine + küpsetamine + tarretamine
Käik: Magustoit / Külmtort
Kalorsus (1 portsjon): ~350 kcal
Köök: Eesti


🧾 Toiteväärtus (1 portsjon)

ToitaineKogus
Energiat~350 kcal
Valku~12 g
Rasva~20 g
Süsivesikuid~25 g
Kiudaineid~2 g
Soola~0,4 g

Märkus: väärtused on hinnangulised ja sõltuvad portsjoni suurusest ning kasutatud koostisosadest.


🛠 Kohandamisvõimalused

KategooriaKohandamise viis
LaktoosivabaKasuta laktoosivaba kodujuustu ja jogurtit
GluteenivabaAsenda nisujahu ja tärklis gluteenivabade alternatiividega
MadalsoolaneVähenda kodujuustu ja maitseainete kogust
TaimetoitlaneAsenda želatiin taimse alternatiiviga (nt agar-agar)

🛒 Koostisosad

Biskviitpõhi:

  • 3 kanamuna (või 2 pardimuna)
  • 1 porgand (peenelt riivitud)
  • 2–3 sl pruuni suhkrut
  • 2 sl nisujahu
  • 1,5 sl kartuli- või maisitärklist
  • 1 tl küpsetuspulbrit

Täidis:

  • 5 dl maitsestamata jogurtit
  • 400 g hapukoorega kodujuustu
  • 100–200 g pruuni suhkrut (vastavalt maitsele)
  • 2 dl meega astelpajumahla
  • 6–7 želatiinilehte

Kate:

  • 3 dl meega astelpajumahla
  • 2 želatiinilehte

👨‍🍳 Valmistamisõpetus

1. Biskviitpõhja valmistamine:

  1. Vahusta munakollased suhkruga.
  2. Lisa peenelt riivitud porgand.
  3. Vahusta munavalged eraldi tugevaks vahuks.
  4. Sega munavalgevaht ettevaatlikult munakollasevahu hulka.
  5. Lisa omavahel segatud jahu, tärklis ja küpsetuspulber.
  6. Sega kõik ettevaatlikult ühtlaseks.
  7. Kalla segu küpsetuspaberiga kaetud 24 cm lahtikäivasse vormi.
  8. Küpseta 180 °C juures 15–20 minutit, kuni biskviit on pealt kuldpruun.

2. Täidise valmistamine:

  1. Sega jogurt, kodujuust ja pruun suhkur ühtlaseks.
  2. Leota želatiinilehti külmas vees ca 5 minutit.
  3. Pigista želatiin kuivaks ja lahusta need kuumas astelpajumahlas.
  4. Vala želatiinisegu kodujuustumassi sisse ja sega kiirelt läbi.
  5. Kalla täidis jahtunud biskviitpõhjale.
  6. Aseta tort külmkappi vähemalt 4 tunniks tarretuma.

3. Astelpajukatte valmistamine:

  1. Leota želatiinilehti külmas vees.
  2. Lahusta need kuumas astelpajumahlas ja lase veidi jahtuda.
  3. Vala kate ettevaatlikult tarretunud tordile.
  4. Lase tordil veel vähemalt 1 tund külmkapis taheneda.

🔍 Kokandusnipid

  • Et täidis oleks eriti siidine, võid kodujuustu eelnevalt blenderis või saumikseriga kreemjaks töödelda.
  • Kui astelpajumahl tundub liiga hapu, lisa veidi mett või rohkem suhkrut.
  • Kaunistuseks sobivad astelpajumarjad või riivitud valge šokolaad.

🎉 Lõbus fakt

Astelpaju on üks Eestimaa supermarjadest – see sisaldab rohkem C-vitamiini kui sidrun.


Jaga retsepti kellelegi, kes seda valmistada võiks:

Leave a Comment

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

Scroll to Top