Ahjuomlett kukeseente ja suvikõrvitsaga

ahjuomlett kukeseente ja suvikõrvitsaga

Kogus: 2–3 inimest
Valmistusaeg: ~30–45 min
Valmistusviis: Praadimine + küpsetamine ahjus
Käik: Eelroog / Kerge eine
Kalorsus (1 portsjon): ~400 kcal
Köök: Skandinaavia / Kodune klassika


🧾 Toiteväärtus (1 portsjon)

ToitaineKogus
Energiat~400 kcal
Valku~20 g
Rasva~30 g
Süsivesikuid~15 g
Kiudaineid~3 g
Soola~1,5 g

Märkus: väärtused on hinnangulised ja sõltuvad portsjoni suurusest ning kasutatud koostisosadest.


🛠 Kohandamisvõimalused

KategooriaKohandamise viis
LaktoosivabaKasuta laktoosivaba piima või taimset piima, vajadusel laktoosivaba juustu
GluteenivabaRetsept on loomu poolest gluteenivaba
MadalsoolaneVähenda peekoni ja soola kogust
TaimetoitlaneJäta peekon ära või kasuta taimset alternatiivi (nt suitsutofu)

🛒 Koostisosad

  • 8 muna
  • 0,5 dl vett või piima
  • 3 viilu peekonit
  • 100 g kukeseeni
  • 1 väike suvikõrvits
  • 6 kirsstomatit
  • 1 väiksem porru
  • soola ja musta pipart
  • tüümian (soovi korral)

👨‍🍳 Valmistamisõpetus

  1. Kuumuta malmpannil või ahjuvormis peekon krõbedaks ja tõsta kõrvale.
  2. Kasuta peekonirasva seente ja viilutatud porru praadimiseks. Lisa tüümian ja hauta 5 minutit.
  3. Lisa tükeldatud suvikõrvits ja poolitatud kirsstomatid, kuumuta veel paar minutit.
  4. Klopi munad vee või piimaga lahti, maitsesta soolaga.
  5. Pane peekon tagasi pannile. Vala peale munasegu.
  6. Küpseta 180 °C ahjus u 30 minutit, kuni omlett on hüübinud.
  7. Soovi korral lisa lõpus 2–3 minutit grillrežiimil, et saada pealt kuldsem kiht.
  8. Serveerimisel raputa peale tüümianilehti ja paku kõrvale värsket salatit.

💡 Nipp

Et omleti tekstuur jääks kohevam ja vähem “kummine”, ära klopi mune liiga tugevasti – piisab, kui munakollane ja -valge on ühtlaselt segunenud.


📚 Kas teadsid?

Kukeseened sisaldavad looduslikult rohkesti B-vitamiine ja D-vitamiini. Kuigi Eestis peetakse neid suvemetsade kingituseks, on need traditsiooniline delikatess ka Skandinaavia köögis, kus neid kasutatakse ohtralt munaroogades ja kastmetes.

Leave a Comment

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

Scroll to Top