Kõrvitsa püreesupp

Jaga retsepti kellelegi, kes seda valmistada võiks:

kõrvitsa püreesupp

Köök: Eesti köök
Kogus: 4 inimest
Valmistusaeg: 30–40 minutit
Käik: Pearoog / supp
Valmistusviis: Keetmine ja püreestamine
Sobivus: Taimne (sisaldab piimatooteid; veganversioon võimalik)


🛒 Koostisosad

  • 800 g puhastatud ja tükeldatud kõrvitsat
  • 2 keskmist porgandit
  • 1 sibul
  • 2 sl võid või õli
  • 1 l köögiviljapuljongit (võib kasutada ka kanapuljongit)
  • 200 ml rõõska koort või piima (veganiks kookospiima)
  • 2–3 küüslauguküünt
  • 0,5 tl jahvatatud muskaatpähklit
  • 0,5 tl kuivatatud või värsket tüümiani
  • soola ja musta pipart maitse järgi

Serveerimiseks:

  • röstitud kõrvitsaseemneid
  • värsket tilli või peterselli
  • krutoone või rukkileivakuubikuid

👨‍🍳 Valmistamine

Köögiviljade ettevalmistus

  • Koori ja haki sibul ning küüslauk.
  • Koori ja viiluta porgandid.
  • Tükelda kõrvits kuubikuteks.

Hautamine

  • Sulata paksupõhjalises potis või või kuumuta õli.
  • Lisa sibul ja porgand, hauta 5 minutit, kuni need muutuvad kergelt klaasjaks.
  • Lisa küüslauk ja kõrvits, kuumuta veel paar minutit.

Keetmine

  • Vala peale kuum puljong.
  • Lisa tüümian ja maitsesta soolaga.
  • Keeda tasasel tulel 20–25 minutit, kuni kõrvits ja porgand on täiesti pehmed.

Püreestamine

  • Püreesta supp saumikseri või blenderiga ühtlaseks kreemiks.
  • Lisa rõõsk koor (või taimne alternatiiv) ning maitsesta muskaatpähkli, soola ja pipraga.
  • Kuumuta korraks läbi, aga ära lase uuesti keema.

🍽️ Serveerimine

  • Jaga supp kaussidesse.
  • Kaunista röstitud kõrvitsaseemnete, värske tilli või peterselliga.
  • Kõrvale sobivad hästi krõbedad krutoonid või rukkileivakuubikud.

🍽️ Toitumisväärtus (ligikaudne portsjoni kohta)

Toitaineline infoKogus
Energia~180 kcal
Valk~4 g
Rasv~9 g
Süsivesikud~22 g

(väärtused on ligikaudsed ja sõltuvad kasutatud puljongist ja koorest)


🔄 Kohandamisvõimalused

Vajadus / EelistusKohandusidee
VeganKasuta köögiviljapuljongit ja kookospiima või kaerakoort.
TervislikumAsenda rõõsk koor vähendatud rasvasisaldusega piima või taimse alternatiiviga.
Tugevam maitseRösti kõrvits enne supi sisse panemist ahjus, et saada sügavam karamellisem maitse.

💡 Nipp

Lisa supile veidi värsket riivitud ingverit või sorts apelsinimahla – see annab maitsele kergust ja värskust.


❓ Kas teadsid?

Eestis on kõrvits olnud sajandeid traditsiooniline sügisene köögivili, mida marineeritakse, küpsetatakse ja keedetakse suppideks. Kõrvitsapüreesupp on saanud eriti populaarseks just tänu oma kodusele, soojendavale ja kergelt magusale maitsele.


Jaga retsepti kellelegi, kes seda valmistada võiks:

Leave a Comment

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

Scroll to Top