Poola moosipirukad

Jaga retsepti kellelegi, kes seda valmistada võiks:

poola moosipirukad

Köök: Poola köök
Kogus: 2–3 inimest (u 25–30 pirukat)
Valmistusaeg: 30–45 minutit (+ 1 tund taina puhkamist)
Käik: Magustoit / küpsetis
Valmistusviis: Küpsetamine
Sobivus: Taimne (sisaldab piimatooteid, kuid mitte liha ega mune)


🛒 Koostisosad

Tainas:

  • 225 g toasooja toorjuustu
  • 340 g toasooja võid
  • 430 g nisujahu
  • 0,25 tl soola

Täidis:

  • moos, ploomitäidis või maitsestatud kohupiim (u 1 tl iga piruka kohta)

Lisaks:

  • tuhksuhkrut peale puistamiseks

👨‍🍳 Valmistamine

Taina tegemine

  • Hõõru suures kausis toorjuust ja või ühtlaseks (puulusikaga või mikseriga).
  • Lisa jaokaupa nisujahu ja sool ning sega ühtlaseks.
  • Keera tainas toidukilesse ja lase vähemalt 1 tund külmikus puhata.

Pirukate vormimine

  • Kuumuta ahi 175 °C-ni. Kata ahjuplaat küpsetuspaberiga.
  • Rulli tainas kergelt tuhksuhkru ja tavalise suhkru seguga ülepuistatud laual umbes 6 mm paksuseks.
  • Lõika 5 × 5 cm ruutudeks.
  • Tõsta iga ruudu keskele 1 tl täidist.
  • Tõsta kaks vastastikku asuvat tainanurka keskele ja näpista kokku (nagu Moskva saiakestel).

Küpsetamine

  • Tõsta pirukad ettevaatlikult ahjuplaadile.
  • Küpseta 175 °C juures umbes 15 minutit, kuni nurgad on kuldpruunid.
  • Tõsta restile jahtuma.
  • Puista jahtunud pirukatele tuhksuhkrut.

🍽️ Säilitamine

  • Pirukad võib enne küpsetamist ka sügavkülmutada. Küpsetamiseks pole vaja sulatada – lihtsalt küpsetusaeg pikeneb mõne minuti võrra.

🍽️ Toitumisväärtus (ligikaudne 1 piruka kohta)

Toitaineline infoKogus
Energia~120 kcal
Valk~2 g
Rasv~7 g
Süsivesikud~12 g

(väärtused on ligikaudsed ja sõltuvad täidise tüübist)


🔄 Kohandamisvõimalused

Vajadus / EelistusKohandusidee
TervislikumKasuta täisterajahu ja vähenda või kogust.
Maitsev variantKasuta ploomimoosi, aprikoosimoosi või kohupiimatäidist.
PidulikLisa täidisele hakitud pähkleid või rosinaid.

💡 Nipp

Parima tulemuse saad, kui rullid taina hästi külmana – nii jäävad pirukad õhulised ja kihilised.


❓ Kas teadsid?

Poolas tuntakse neid küpsetisi ka nime all “kolaczki”. Need on populaarsed jõuludel ja pühadeaegadel ning tavaliselt täidetakse need moosi või kohupiimaga, mis sümboliseerivad kodusoojust ja küllust.


Jaga retsepti kellelegi, kes seda valmistada võiks:

Leave a Comment

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

Scroll to Top