Kerala krevetikarri

Jaga retsepti kellelegi, kes seda valmistada võiks:

kerala krevetikarri

Köök: India köök (Lõuna-India, Kerala piirkond)
Kogus: 3–4 inimest
Valmistusaeg: 30–45 minutit
Käik: Pearoog
Valmistusviis: Hautamine
Sobivus: Pescetaarne (sisaldab krevette ja kookospiima)


🛒 Koostisosad

  • 2–3 punast tšillikauna
  • 1 suur punane sibul
  • 5 cm jupp värsket ingverit
  • 2 sl päevalilleõli või muud taimeõli
  • 2 tl musti sinepiseemneid
  • 1 tl lambaläätse seemneid
  • 8 värsket või kuivatatud karrilehte
  • 1 tl kurkumit (kollajuurt)
  • 1 tl purustatud musta pipart
  • 500 g kooritud hiidkrevette
  • 300 ml kookospiima (soovitavalt vähendatud rasvasisaldusega)
  • soola maitse järgi
  • laimimahla (serveerimiseks)
  • värsket koriandrit (serveerimiseks)

Soovi korral:

  • 0,5 tl pruuni suhkrut (tasakaalustab maitset)
  • sorts kalakastet
  • 1 sl tomatipastat või tükeldatud tomatit hapukuse jaoks
  • köögivilju: spinatilehti, viilutatud paprikat, šampinjone

👨‍🍳 Valmistamine

Pasta tegemine

  • Lõika tšillid pikuti pooleks ja eemalda seemned.
  • Koori ja haki sibul ning ingver.
  • Pane tšilli, sibul ja ingver köögikombaini, lisa 3 sl vett ning töötle ühtlaseks pastaks.

Põhja valmistamine

  • Kuumuta paksupõhjalises potis või vokkpannis õli.
  • Lisa kuuma õlisse sinepiseemned, lambaläätse seemned ja karrilehed. Prae ~10 sekundit.
  • Lisa sibula-tšilli-ingveripasta, alanda kuumust ja prae segades umbes 5 minutit (ära pruunista). Vajadusel lisa veidi vett.

Karri valmistamine

  • Lisa kurkum ja must pipar, kuumuta paar sekundit.
  • Sega juurde kookospiim, maitsesta soolaga.
  • Lase kastmel 15–20 minutit vaiksel tulel podiseda ja pakseneda.

Krevetid

  • Lisa kooritud krevetid. Kuumuta segades umbes 1 minut, kuni krevetid on läbi kuumenenud.
  • Timmi maitse soola, pipra ja laimimahlaga.

Serveerimine

  • Puista peale värsket koriandrit.
  • Serveeri kuuma basmatiriisiga.

🍽️ Toitumisväärtus (ligikaudne portsjoni kohta)

Toitaineline infoKogus
Energia~320 kcal
Valk~26 g
Rasv~18 g
Süsivesikud~8 g

(väärtused ligikaudsed, sõltuvad kasutatud kookospiima ja lisandite kogusest)


🔄 Kohandamisvõimalused

Vajadus / EelistusKohandusidee
Tugevam maitseLisa tšillid seemnetega ja sorts kalakastet.
Mildim maitseKasuta vähem tšillit ja lisa veidi suhkrut.
Rohkem köögiviljuLisa spinatit, paprikat või seeni.
Hapukam variantLisa tomatipastat või tükeldatud tomatit.

💡 Nipp

Ära küpseta krevette üle – piisab umbes minutist, muidu muutuvad need kummiseks.


❓ Kas teadsid?

Kerala on India osariik, mis on kuulus oma kookospalmide, vürtside ja mereandide poolest. Sealne köök ühendab rikkalikult kookospiima ja vürtse, luues samal ajal maheda, kuid sügava maitse.


Jaga retsepti kellelegi, kes seda valmistada võiks:

Leave a Comment

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

Scroll to Top