Vegan läätseloaf ehk läätse-pikkpoiss

vegan läätseloaf ehk läätse-pikkpoiss

Kogus: 2–3 portsjonit (vormitäis, ca 6–8 viilu)
Valmistusaeg: 45+ min
Valmistusviis: Keetmine + küpsetamine
Käik: Pearoog
Kalorsus (1 portsjon): ~350–400 kcal
Köök: Taimne / Mugavustoitude uusversioon


🧾 Toiteväärtus (1 portsjon)

ToitaineKogus
Energiat~380 kcal
Valku~16 g
Rasva~10 g
Süsivesikuid~50 g
Kiudaineid~8 g
Soola~1,2 g

Märkus: väärtused on ligikaudsed ja sõltuvad kasutatud komponentidest (nt ketšup, puljong, õli jne).


🛠 Kohandamisvõimalused

KategooriaKohandamise viis
GluteenivabaKasuta gluteenivaba kaera- ja nisujahu asemel nt kikerhernejahu või gluteenivaba jahusegu
SoolapiirangKasuta madala naatriumisisaldusega puljongit ja vähenda ketšupikogust
AllergiavabaKaera asemel sobivad osaliselt ka riivitud kartul või riivleib
Varieeruv köögiviliPaprika asemel kasuta suvikõrvitsat; porgandi asemel nt pastinaaki

🛒 Koostisosad (vormitäis)

Põhisegu:

  • 2,5 dl rohelisi või pruune läätsesid
  • 6 dl vett või köögiviljapuljongit
  • 3 sl linaseemnejahu + 5 sl vett (munaasendajaks)
  • 2 sl oliiviõli
  • 3 küüslauguküünt, hakitud
  • 1 väike sibul, hakitud
  • 1 väike paprika, hakitud
  • 1 porgand, riivitud või hakitud
  • 1 varsseller, hakitud
  • 1,8 dl kiirkaerahelbeid
  • 1,2 dl kaerajahu

Maitseained:

  • 2 tl kuivatatud tüümiani või Itaalia/pitsamaitseainet
  • 1 tl küüslaugupulbrit
  • 1 tl sibulapulbrit
  • 0,5 tl jahvatatud vürtsköömneid (valikuline)
  • 0,25–0,5 tl suitsupaprikat või jahvatatud chipotle pipart
  • Soola ja musta pipart maitse järgi

Glasuur:

  • 3 sl ketšupit
  • 1 sl õuna- või palsamiäädikat
  • 1 sl vahtrasiirupit

👨‍🍳 Valmistamisõpetus

  1. Keeda läätsed:
    • Loputa läätsed, keeda vees või puljongis ~35–40 minutit. Lase jahtuda.
  2. Valmista linaseemnesegu:
    • Sega linaseemnejahu ja vesi, lase seista vähemalt 10 minutit (kuni tarretiseline).
  3. Pruunista köögiviljad:
    • Prae õlis sibul, küüslauk, porgand, seller ja paprika 5 minutit. Lisa maitseained. Jahuta segu.
  4. Püreesta läätsed:
    • Püreesta saumikseriga või kasuta kahvlit – jäta mõni tükike tekstuuri jaoks.
  5. Sega kõik kokku:
    • Lisa läätsedele köögiviljad, kaerahelbed, kaerajahu ja linaseemnegeel. Sega ühtlaseks massiks. Maitsesta soola ja pipraga.
  6. Pane vormi ja küpseta:
    • Suru segu küpsetuspaberiga kaetud keeksivormi tihedalt.
    • Sega glasuuri koostisosad ja määri peale.
    • Küpseta 180 °C ahjus 45–50 minutit.
  7. Serveeri ja säilita:
    • Lase vormis veidi jahtuda, siis eemalda. Lõika viiludeks.
    • Sobib hästi kartuli, aurutatud köögiviljade või värske salatiga.

💡 Nipp

Enne serveerimist lase läätseloafil vähemalt 15 minutit jahtuda – see muudab lõikamise lihtsamaks ja viilud püsivad paremini koos.


📚 Kas teadsid?

„Meatloaf” sai vegan-loafi eelkäijaks juba 20. sajandi algul. Tänapäeval on läätsed, linajahu ja kaer klassikaline kolmik, mis tagab täisväärtusliku valgu, kiudainete ja siduvuse – täiuslik taimne roog nii argiõhtuks kui pidulauale.

Leave a Comment

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

Scroll to Top