Makaronisalat suitsuvorsti ja kurgiga

makaronisalat-suitsuvorsti-ja-kurgiga

Kogus: 6–8 portsjonit
Valmistusaeg: ~30 min (koos ettevalmistusega)
Valmistusviis: Keetmine + segamine
Käik: Eelroog / Kerge eine
Kalorsus (1 portsjon): ~390 kcal
Köök: Eesti


Toiteväärtus (1 portsjon)

ToitaineKogus
Energiat~390 kcal
Valku~10 g
Rasva~30 g
Süsivesikuid~22 g
Kiudaineid~2 g
Soola~1,5 g

Märkus: väärtused on hinnangulised ja sõltuvad täpsemast koostisosade valikust ja portsjoni suurusest.


Kohandamisvõimalused

KategooriaKohandamise viis
LaktoosivabaKasuta laktoosivaba hapukoort ja majoneesi
GluteenivabaKasuta gluteenivabasertifikaadiga makarone
MadalsoolaneVähenda soola kogust või kasuta soolamata sinki/vorsti
TaimetoitlaneAsenda suitsuvorst taimse alternatiiviga või kasuta näiteks keedetud mune

📝 Koostisosad

  • 300–400 g lühikesi makarone (nt sarvekesed)
  • 360 g suitsuvorsti või suitsusinki (soovi korral võib kasutada ka keeduvorsti)
  • 2 pikka värsket kurki
    (soovi korral lisa ka maisi, rohelisi herneid, krabipulki või hakitud keedumuna)

Salatikaste:

  • 250 g hapukoort
  • 250 g majoneesi (nt Hellmann’s, Tarplani või sinu lemmik)
  • 1 tl mahedat sinepit (või jäta välja laste maitsemeele arvestamisel)
  • Soola ja musta pipart maitse järgi

👨‍🍳 Valmistamine

1. Keeda makaronid

Keeda makaronid soolaga maitsestatud vees al dente’ks (umbes 8–10 minutit). Seejärel nõruta ja jahuta korralikult külma vee all, et vältida kleepumist.

2. Valmista komponentide segu

Haki kurk ja vorst/sink väikesteks kuubikuteks. Kui lisad muna, keeda see kõvaks ja haki samuti. Tõsta kõik tükeldatud koostisosad suurde segamisnõusse.

3. Valmista salatikaste

Sega kausis kokku hapukoor, majonees, sinep ning maitsesta soola ja pipraga. Soovi korral lisa maitseks ka hakitud värsket tilli või peterselli.

4. Koosta salat

Sega keedetud makaronid ja muud koostisosad kastmega kokku. Kata kauss toidukilega ja lase salatil vähemalt 30 minutit jahedas maitsestuda.


🧠 Nipp

Kui salat tundub liiga kuiv, võid enne serveerimist lisada veidi hapukoort või majoneesi. Salat on parim järgmise päeva lõunaks!


🎉 Kas teadsid?

Makaronisalat sai populaarseks Nõukogude ajal, mil vorst ja majonees olid peamised salatikoostisosad. Tänapäeval on see nostalgiline roog paljude eestlaste pidulaual ja ideaalne suuremateks kogunemisteks.

Leave a Comment

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

Scroll to Top