Õunakook

õunakook

Kogus: 6–8 inimest
Valmistusaeg: ~1 tund 15 min (sh jahutamine)
Valmistusviis: Küpsetamine
Käik: Magustoit
Kalorsus (1 portsjon): ~320 kcal
Köök: Euroopa / Eesti


Toiteväärtus (1 portsjon)

ToitaineKogus
Energiat~320 kcal
Valku~4 g
Rasva~14 g
Süsivesikuid~45 g
Kiudaineid~3 g
Soola~0,4 g

Märkus: väärtused on hinnangulised ja sõltuvad portsjoni suurusest.


Kohandamisvõimalused

KategooriaKohandamise viis
LaktoosivabaKasuta taimset piima ja laktoosivaba margariini
GluteenivabaAsenda jahu gluteenivaba jahuseguga
MadalsoolaneJäta sool taignast välja ja kasuta soolamata võid
TaimetoitlaneRetsept on loomulikult taimetoitlane (munadega, piimatoodetega)

📝 Koostisosad

Taigna jaoks:

  • 150 g toasooja võid
  • 100 g suhkrut
  • 2 suurt muna
  • 200 g nisujahu
  • 1 tl küpsetuspulbrit
  • 1 tl vanillisuhkrut
  • Näpuotsatäis soola
  • 2 sl piima

Täidis:

  • 3–4 keskmist hapukat õuna (nt Antonovka või Granny Smith)
  • 2 sl suhkrut
  • 1 tl kaneeli
  • Sidrunimahla (valikuline, et vältida pruunistumist)

👨‍🍳 Valmistamine

1. Eelsoojenda ahi
Kuumuta ahi 180°C kraadini (pöördõhuga 160°C).

2. Valmista taigen
Vahusta toasoe või ja suhkur heledaks. Lisa ükshaaval munad, siis sega juurde kuivained. Lõpuks lisa piim ja sega ühtlaseks taignaks.

3. Valmista õunad
Koori ja viiluta õunad. Soovi korral piserda sidrunimahlaga. Sega õunad suhkru ja kaneeliga.

4. Koogi kokkupanek
Kata 24–26 cm läbimõõduga vorm küpsetuspaberiga või määri võiga. Vala taigen vormi ja silu pind. Laota peale õunaviilud.

5. Küpsetamine
Küpseta 35–45 minutit, kuni kook on kuldne ja keskele torgatud tikk jääb puhtaks. Jahuta enne serveerimist.


🧠 Nipp

Soovi korral võid koogi peale enne küpsetamist puistata mandlilaaste või pärast jahtumist tuhksuhkrut.


🎉 Kas teadsid?

Klassikaline õunakook on paljudes Euroopa köökides sügise sümboltoit ja selle kõige vanemad versioonid pärinevad juba keskajast.

Leave a Comment

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

Scroll to Top