🍕 Itaalia pitsa retsept

itaalia-pitsa-retsept

Kogus: 6–8 portsjonit
Valmistusaeg: 30 minutit ettevalmistus + 48 tundi kergitamist
Valmistusviis: Kergitamine + grillimine
Käik: Pearoog
Kalorsus (1 portsjon): ~550 kcal
Köök: Itaalia / Euroopa

Toiteväärtus (1 portsjon)

ToitaineKogus
Energiat~550 kcal
Valku~20 g
Rasva~18 g
SĂĽsivesikuid~70 g
Kiudaineid~4 g
Soola~2 g

Märkus: väärtused on hinnangulised ja sõltuvad täpsetest komponentidest.

Kohandamisvõimalused

KategooriaKohandamise viis
LaktoosivabaKasuta laktoosivaba mozzarellat või jäta juust ära.
GluteenivabaValmista tainas gluteenivabast jahusegust.
MadalsoolaneVähenda soola kogust tainas ja kastmes.
TaimetoitlaneRetsept on loomupäraselt taimetoitlane, kui kasutada ainult köögiviljatäidist ja taimset juustu.

Koostisosad

Tainas

  • 1 kg nisujahu (tipo “00”)
  • 600 ml jahedat vett
  • 25 g meresoola
  • 3 g kuivpärmi
  • 30 ml oliiviõli

Kate

  • 500 g purustatud tomateid
  • 400 g värsket mozzarellat
  • 100 g Parmesani (soovi korral)
  • 2 tl kuivatatud oreganot
  • Värske basiilik
  • Oliiviõli

👨‍🍳 Valmistamine

1. Taina ettevalmistamine

Sega jahedas vees pärm ja lase seista paar minutit.
Lisa jahu ja alustuseks sega puulusikaga.
Lisa sool ja oliiviõli.
Sõtku tainast 10–15 minutit, kuni see muutub elastseks ja ühtlaseks.


2. Kergitamine

Aseta tainas suuremasse kaussi.
Kata kaanega või kilega ja jäta külmkappi 48 tunniks aeglaselt kergitama.
See arendab maitset ja struktuuri.


3. Vormimine ja katmine

Tõsta tainas toatemperatuurile ~2 tunniks.
Jaga 6–8 portsjoniks ja vormi pallid.
Rulli või venita iga pall ~25 cm läbimõõduga põhjaks.
Määri peale purustatud tomatid, puista oreganot, lisa mozzarella ja soovi korral Parmesani.


4. KĂĽpsetamine

Kuumuta kivi- või grillahi 300–350 °C-ni.
Küpseta pitsat kuumal kiviplaadil või grillil 5–7 minutit, kuni äärised on kuldsed ja põhi krõbe.

đź§  Nipp

Kui soovid eriti õhulist serva, ära rulli tainast liiga õhukeseks ja vajuta ääri kergelt sõrmedega madalamaks.

Serveerimisel nirista peale head oliiviõli ja puista värsket basiilikut.

🎉 Kas teadsid? – Itaalia pitsakultuur

Pitsa on pärit Napoli linnast. Traditsioonilise pitsa Napoletana põhi kergitatakse aeglaselt ja küpsetatakse väga kõrgel temperatuuril, mis tagab õhulise, kuid krõbeda serva. Just aeglane kergitamine ja kvaliteetne jahu annavad pitsale iseloomuliku maitse ja tekstuuri.

Leave a Comment

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

Scroll to Top